سلامت

تب کریمه کنگو دوباره داغ شد

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه خراسان ،هر سال با شروع فصل گرما، گزارش‌هایی از شیوع برخی بیماری‌ها  منتشر می‌شود که تب کریمه کنگو یکی از آن‌هاست. اولین مورد ابتلا در سال ۱۹۷۰وجود بیماری در ایران ثبت شده ‌است. در خرداد ۱۳۹۹ مواردی از ابتلا به تب کریمه کنگو در استان مازندران و اردبیل گزارش و به تازگی بنابر آمار غیررسمی دو مورد بیماری تب کریمه کنگو در سیستان و بلوچستان اعلام شده است.

  

تب کریمه کنگو چیست؟

تب کریمه کنگو یک تب خون ریزی‌دهنده ویروسی است که توسط کنه، تماس با دام‌های ناقل بیماری و حتی تماس با لاشه آن‌ها منتقل می‌شود. این بیماری برای اولین بار در کریمه در سال ۱۹۴۴ کشف شد و آن را تب کریمه نامیدند. دانشمندان در سال ۱۹۶۹ دریافتند که عامل بیماری‌زای این تب، همان بیماری است که در سال ۱۹۵۶ در کنگو مشاهده شده بود و نام این بیماری به کریمه کنگو تغییر یافت.این بیماری در انسان، عوارض شدیدی دارد و  مرگ و میر آن حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد متغیر است.

 

  علایم تب کنگو، از تب شدید تا خون‌ریزی

تب کنگو،در حیوانات اهلی مثل گاو و گوسفند علایم مشخصی ندارد و حداکثر باعث تب می‌شود بنابراین کارکنان کشتارگاه‌ها و سلاخ‌خانه‌ها به احتمال زیاد متوجه بیماری دام نخواهند شد.علایم بیماری در انسان شامل  سردرد، تب شدید، کمردرد و درد مفاصل و عضلات دل درد، اسهال، استفراغ، قرمزی چشم و سرخی گونه، خون ریزی (به‌صورت نقطه‌های ریز مثل سر سوزن یا خون ریزی‌های وسیع‌تر یا خون دماغ) و یرقان است.علایم بیماری یک تا سه روز بعد از نیش کنه آلوده یا پنج تا شش روز بعد از تماس با حیوان آلوده ایجاد می‌شود. بعد از چند روز بیماری وارد مرحله خون ریزی می‌ شود. خون ریزی خطر اصلی برای بیمار است و موارد منجر به مرگ، بیشتر به دلیل خون ریزی‌های شدید داخلی است.

 

روش‌های  آلوده شدن را بشناسیم

انسان به چند روش به این ویروس آلوده می‌شود:
1-گزش کنه آلوده به طور مستقیم
2- تماس با ترشحات، خون و بافت بدن حیوان آلوده
3-له کردن کنه آلوده با دست
4- تماس با خون و ترشحات بدن انسان مبتلا به بیماری

 

آیا با خوردن گوشت، به بیماری مبتلا می‌شویم؟

این بیماری از راه خوردن گوشت حیوان ذبح شده منتقل نمی‌شود، این ویروس بیرون بدن حیوان از بین می‌رود، مگر این که فرد بلافاصله گوشت حیوان تازه ذبح شده را خام بخورد.شما می‌توانید گوشتی که دارای مهر سازمان دام پزشکی است را بدون نگرانی مصرف کنید.البته توصیه می‌شود گوشت را  کامل بپزید و شیر را هم در دمای بالا بجوشانید.

 

   افراد در معرض خطر

همه افراد جامعه احتمال ابتلا به این بیماری را دارند اما گروه پرخطر شامل دامداران، دام پزشکان، کارمندان کشتارگاه، کارکنان بهداشتی- درمانی (پزشک، پرستار، بهیار) هستند.

  درمانی وجود ندارد

هم اکنون هیچ درمان یا واکسنی برای تب کریمه کنگو وجود ندارد و تنها راه درمان مدیریت علایم بیماری است. با این حال داروی ضد ویروسی ریباویرین، برای درمان عفونت به کار می‌رود و فواید زیادی هم دارد. همچنین برای پیشگیری و کنترل عفونت، باید تماس با کنه را به حداقل برسانید.

منبع سلامت نیوز

دکمه بازگشت به بالا