فرهنگ

برگزاری جشنواره عمار برای مقابله با تخریب معماری انقلاب است

صفار مطرح کرد؛

دبیر اجرایی جشنواره معماری عمار گفت: در این جشنواره مسئولان را نسبت به بناهایی که خاطرات انقلابی را در خود جای داده‌اند، حساس می کنیم تا دیگر شاهد تخریب این بناها نباشیم.

سجاد صفار دبیر اجرایی جشنواره معماری عمار، در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: این جشنواره باز هم از سلسله جشنواره‌های عمار هست، دوره دوم جشنواره علوم انسانی عمار برگزار می‌شود و ما اولین باری است که جشنواره معماری را شروع کرده ایم.

وی افزود: همانطور که از جشنواره فیلم عمار انتظار می‌رود، در این سیزده دوره‌ای که برگزار شد، بخشی از آن با رویکرد مردمی است که مقام معظم رهبری در دیدار با عوامل و مسئولان سازمان تبلیغات اسلامی، فعالیت‌های مردمی را تشویق کردند و مثالی که زدند جشنواره مردمی فیلم عمار بود که رویکرد مردمی داشته است.

دبیر اجرایی جشنواره معماری عمار گفت: ما در جشنواره معماری رویکرد مردمی را خواهیم داشت و گفتمان انقلاب اسلامی که در جشنواره فیلم بود و در اصل در شورای سیاست گذاری تعریف شده در جشنواره معماری عمار هم خواهد بود.

وی با اشاره به این موضوع که گفتمان انقلاب اسلامی در شکل معماری نمود می‌یابد، گفت: بخشی از این حرکت هویتی است. شما وقتی ماهیتاً فضایی را که در جشنواره تعریف می‌کنید، سوژه‌هایی که معرفی می‌کنید، مرتبط باشند با این موضوع ناخودآگاه سلایق و جریانات به این سمت گرایش پیدا می‌کنند.

صفار ادامه داد: ما در این جشنواره تقریباً می‌توانم بگویم بزرگترین رویداد ملی و مسابقه طراحی شهری ایران برگزار می‌شود. ما در طول سال‌ها مسابقه زیاد داشتیم اما این مسابقات با یک سوژه یا دو سوژه بود اما هم اکنون شاهد سوژه‌های گسترده‌ای در ۱۴ شهر و ۲۴ نقطه هستیم که در قالب مسابقه در حال برگزاری هستیم. مکان رویدادها، مکان شخصیت‌هایی که مرتبط با انقلاب اسلامی هست.

وی افزود: در شهرضا، اولین میدانی که مجسمه شاه را پایین کشیدند که الان به نام میدان تاسوعا نام گذاری شده است؛ این میدان خاطره جمعی دارد و حافظه تاریخی شهر به شمار می‌رود و کسانی که در آن ایام بودند حتماً آن اتفاق در ذهن شأن است. البته مستنداتش هم وجود دارد و حتی فیلم مستندی هم درباره‌اش ساخته شده است اما هم اکنون آن فضا نمودی از آن اتفاق را ندارد. ما نباید کاری کنیم با تغییر نسل خاطرات جمعی حافظه تاریخی شهر پاک شود و بهترین رویکرد هم کالبد معماری است که ماندگارش می‌کند.

دبیر اجرایی جشنواره معماری عمار گفت: ما در کنار این جشنواره پویش ملی نشانه گذاری مکان رویدادهای انقلاب اسلامی با چند نهاد بالا دستی همچون شورای عالی انقلاب فرهنگی، شهرداری‌های کشور و میراث فرهنگی راه‌اندازی خواهیم کرد تا مردم به واسطه سایتی و با شرکت در فراخوانی، مکان‌رویدادها و مکان‌شخصیت‌هایی که در محل خودشان و در اقلیم و بوم خودشان بوده را معرفی می‌کنند.

وی ادامه داد: فرض کنید ده هزار نقطه شناسایی شود؛ ما امسال توانستیم ۲۵ نقطه را به مسابقه وارد کنیم؛ این حساس شدن مسئولان که در شهر برای مثال بیست، سی نقطه وجود دارد که در سطح ملی هم معرفی شده باعث می‌شود تا دیگر مسئولان به این راحتی لودر زیر آن مکان‌رویداد نگیرند و تخریبش نکنند و در نهایت آن پایه‌ای می‌شود برای طراحی شهری و مدیریت شهری که این کار ادامه پیدا کند.

وی افزود: اگر فرض کنید در یک بازه زمانی مثلاً بیست نقطه یک شهر که مرتبط با انقلاب اسلامی هستند طراحی بشود و ساخته بشود شما یک الگویی برای گردشگری انقلاب اسلامی هم پیدا خواهید کرد؛ چراکه مسابقه ما مسابقه‌ای برای تک بنا نبوده بلکه مسابقه فضای شهری است.

صفار گفت: ما در چهار بخش جایزه داریم و یکی از جوایزمان با یاد شهید روح الله عجمیان موسوم به جایزه روح‌الله است که در رونمایی پوستر هم خانواده‌شان حضور داشتند. این مربوط به همان مکان‌رویدادهای انقلاب اسلامی بوده که ۲۵ نقطه در ۱۴ شهر انتخاب شده است و البته در برخی از شهرها دو تا چند نقطه است.

وی افزود: ما فضای اصلی مان طراحی شهری است، یعنی یک دُری را در یک بستری باید طراحی کنیم برای همین که زندگی مردم در این فضای شهری جریان داشته باشد. نمی‌خواهیم المان سازی یا مونومان سازی در آنجا انجام دهیم.

دبیر اجرایی جشنواره معماری عمار گفت: جایزه بخش دوم‌مان جایزه آرمان است که این جایزه با نگاه به آینده و مفاهیم انقلاب اسلامی برگرفته از یاد شهید آرمان علی‌وردی است.

وی ادامه داد: امسال به خاطر اینکه دغدغه عمومی کشور بحث مسکن هست ما خانه مطلوب ایرانی اسلامی را گذاشتیم. سایت برای طراحی به انتخاب خود افراد است و خانه مطلوب شأن را طراحی می‌کنند، ما حتی این اجازه را دادیم برای طراحی مفهومی، چون آرمان‌گرایانه ست و بحث اصلی این است قوانین شهرداری و شهرسازی کشور را هم می‌توانند نادیده بگیرید، چون می‌خواهید یک خانه آرمانی طراحی کنید. این بخش دوم مسابقه به نوعی مسابقه مفهومی است.

صفار گفت: بخش بین‌الملل جشنواره از دیگر بخش‌ها به شمار می‌رود که مکان رویدادهای جبهه مقاومت و کشورهایی که با ما در ارتباط هستند، یک یا دو نقطه را آماده کردیم.

وی افزود: یک جایزه ویژه هم امسال داریم و این بخش به خاطر بلوایی است که سال ۱۴۰۱ اتفاق افتاد؛ در این جایزه محل شهادت شهید آرمان علی‌وردی و روح‌الله عجمیان به مسابقه طراحی گذاشته شده و علاقه مندان می‌توانند شرکت کنند.

دبیر اجرایی جشنواره معماری عمار، با اشاره به زمان ارسال آثار که تا پایان شهریور ماه و داوری نیز در مهر ماه امسال است گفت: بازه چهارم آبان تا دوازدهم آبان یک بازه هفت هشت روزه هست که احتمالاً جشنواره منطقه‌ای در شهرهای دیگر که مسابقه برگزار شده است در آن ایام خواهیم داشت.

آگهی
دکمه بازگشت به بالا