اقتصاد

نگاهی به تولید و واردات چای در سال‌های اخیر/ بازار داغ چای

نگاهی به تولید و واردات چای در سال‌های اخیر/ بازار داغ چای


طبق آمارها نیاز سالیانه بازار داخل به چای در حدود 100 هزار تن است که حدود 30 هزار تن (معادل 30 درصد) آن در داخل کشور تولید می‌شود و حدود 70 هزار تن (معادل 70 درصد) آن از طریق وادرات تامین می‌شود، اما در سال‌هایی به دلیل تغییر در میزان تولید داخلی و نیز تحت تاثیر برخی مسائل مانند سیاست‌های ارزی (و رانت و جذابیت ایجاد شده از این طریق) این میزان دستخوش تغییراتی شده است.

به گزارش ایلنا، در سال 1402 میزان واردات چای حدود 42/3 هزار تن به ارزش 230 میلیون دلار بوده که از 8 کشور هند، سریلانکا، امارات متحده عربی، کنیا، ترکیه، چین، هلند، ویتنام و مناطق آزاد بوده که اغلب از طریق گمرک منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی و منطقه ویژه اقتصادی بوشهر انجام گرفته است؛ میزان واردات در سال 1402 نسبت به سال قبل از آن یعنی 1401 حدود 62/2 درصد کاهش داشته است.

بیشترین میزان واردات در این سال از کشور هند به میزان 21/ 34 هزار تن بوده که تقریبا 50/5 درصد از کل واردات را به خود اختصاص داده است.

همچنین در سال 1402 میزان صادرات 15/1 هزار تن چای به ارزش 18/5 میلیون دلار به 27 کشور از جمله ترکیه، روسیه، ترکمنستان، تاجیکستان، ازبکستان، عراق، قزاقستان، افغانستان، قبرس، هلند، قرقیزستان، آذربایجان، آلمان، امارات متحده عربی، پاکستان، کانادا، ایتالیا، بلاروس، لهستان، استرالیا و… صادر شده که حدود 10 هزار تن معادل 64/6 درصد آن طی 170 مرحله از طریق گمرک منطقه آزاد تجاری انزلی صورت گرفته است. بیشترین صادرات به کشور ترکیه با 3520 تن معادل 23/3 درصد از کل صادرات بوده است.

البته میزان صادرات 12ماهه سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال 1401 حدود 59 درصد کاهش داشته است که به نظر می‌رسد بیشتر ناشی از واردات بی‌رویه چای در سال 1401 و احتمالا صادرات مجدد آن باشد.

سال سیاه واردات چای سیاه

اما در سال 1401 یکی از سال‌های پرحاشیه چای بود که اختصاص ارز ارزان و واردات بی‌رویه و رانت ناشی از آن، یکی از بزرگترین فسادها اقتصادی اخیر را ناشی شد.

طبق گزارشات در سال 1401 حدود 109/6 هزار تن چای خارجی وارد کشور شده که نسبت به سال قبل از آن یعنی 1400 با 75/4 هزار تن واردات رشد 45/3 درصدی را نشان می‌دهد.

طبق آمارها میزان واردات چای خشک در دهه گذشته با شیب ملایم از حدود 60 هزار تن در سال 1393 به 109/6 هزار تن در سال 1401 رسیده و در سال 1402 نیز حدود 42/3 هزار تن بوده که نسبت به سال قبل از آن 62/2 درصد کاهش داشته و به نظر می‌رسد تحت تاثیر حجم زیاد  واردات بی‌رویه سال قبل از آن بوده باشد و انتظار می‌رود در سال جدید (1403) نیز رشد ملایمی نسبت به سال قبل از آن داشته باشد و به میانگین واردات در سال‌های اخیر نزدیک شود.

میزان واردات چای در دهه گذشته از قرار زیر است:

سال

1393

1394

1395

1396

1397

1398

1399

1400

1401

1402

واردات

50/9

51/1

56/4

58/2

62/3

84

65

75/4

109/6

42/3

 

 

 

حبیب جهانساز، رئیس سازمان چای در سال 1402 میزان برداشت چای از مزارع داخلی 30 درصد رشد داشته که در 13 سال گذشته بیب‌سابقه بوده است. کل برداشت چای در سال 1402 حدود 149/3 هزار تن برگ سبز چای بوده که الز این میزان، 33/5 هزار تن چای خشک تولید شده که در مقایسه با سال قبل از آن 30 درصد افزایش را نشان می‌دهد.

در سال 1401 حدود 26 هزار تن چای در کشور تولید شده است. در این سال حدود 42/2 میلیون دلار صادرات و 665 میلیون دلار واردات انجام گرفته است. بیشترین رکورد صادرات چای پیش از آن مربوط به سلل 93 با 35/6 هزار تن بوده است.

به طور تقریبی 10 هزار تن چای خشک هرساله از کشور صادر می‌شود.



انتهای پیام/

آگهی
دکمه بازگشت به بالا