رکورد محققان چینی: ذخیرهسازی ۱.۸۵ ترابایت داده در الماس یک سانتیمتری با میلیونها سال دوام
تیمی از مهندسان دانشگاه علم و صنعت چین روش جدیدی برای ذخیرهسازی دادهها روی الماس با چگالی بالاتر از روشهای قبلی ایجاد کردهاند. این محققان میگویند این دیسکهای نوری میتوانند میلیونها سال دادهها را بهطور ایمن در دمای اتاق نگه دارند.
براساس گزارش New Scientist، محققان چینی با دستیابی به ظرفیت ۱.۸۵ ترابایت در هر سانتیمتر مکعب، رکورد جدیدی برای میزان تراکم ذخیرهسازی روی الماس ثبت کردند اما آنچه این دستاورد را قابلتوجه میکند این است که این سیستم مبتنیبر ساختار اتمی الماس میتواند دادهها را برای میلیونها سال حفظ کند.
ذخیرهسازی دادهها روی الماس برای میلیونها سال
تکنیکهای قبلی نیز از پالسهای لیزری برای رمزگذاری دادهها روی الماس استفاده میکردند اما روش جدید با چگالی ذخیرهسازی بالاتر میتواند در یک دیسک نوری الماس با حجمی مشابه یک دیسک بلوری استاندارد تقریباً ۱۰۰ ترابایت داده ذخیره کند؛ معادل تقریباً ۲ هزار دیسک بلوری. البته یک Blu-ray معمولی فقط چند دهه دوام میآورد اما دیسک الماسی چند میلیون سال.
محققان چینی در پژوهش خود از تکههای کوچک الماس چند میلیمتری استفاده کردند، اگرچه آنها میگویند نسخههای بعدی این سیستم میتواند به شکل دیسکهای ذخیرهسازی بزرگتر باشد. محققان از پالسهای لیزری فوقسریع استفاده کردند تا برخی از اتمهای کربن الماس را از جای خود خارج کند تا فضاهای خالی به اندازه اتمهای منفرد باقی بماند.
پژوهشگران دریافتند با کنترل سطح انرژی لیزری که دادهها را مینویسد، میتوانند از طریق حذف تعداد مشخصی اتم، روشنایی محل خاصی را در الماس کنترل کنند؛ بهاینترتیب، دادهها را میتوان با سطوح روشنایی گوناگون در فضاهای خالی ذخیره کرد. سپس لیزر مخصوص خواندن اطلاعات سطح روشنایی نقاط درون الماس را بررسی و با استفاده از آنها اطلاعات را رمزگشایی میکند.
محققان برای آزمایش، عکسهای مشهور «ادوارد مایبریج» را در مکانهای خاصی داخل الماس ذخیره کردند. سیستم این دادهها را با بیش از ۹۹ درصد دقت ذخیره کرد. البته این روش جدید هنوز از نظر تجاری بهصرفه نیست؛ زیرا به لیزرهای گرانقیمت و دوربینهای تصویربرداری فلورسانس با سرعت بالا و سایر دستگاههای پیشرفته نیاز دارد اما محققان انتظار دارند سیستم مبتنیبر الماس آنها درنهایت بتواند در اندازه کوچک عرضه شود و در فضایی به اندازه یک اجاق مایکروویو قرار بگیرد.
یافتههای این پژوهش در Nature Photonics منتشر شده است.