بین الملل

ترکیه: سوئد عمداً فرایند پیوستن به ناتو را به خطر می‌اندازد


وزیر امور خارجه ترکیه تأکید کرد که سوئد از طریق اقدامات اسلام هراسی و اقدام علیه ترکیه عمداً فرایند ورود خود به ناتو را در معرض خطر قرار می‌دهد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس،  در پی اقدامات اسلام‌هراسانه اخیر سوئد و صدور مجوز این کشور برای هتک حرمت قرآن کریم و برگزاری تظاهرات علیه ترکیه، «مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه روز گذشته (شنبه) تصریح کرد که استکهلم عمداً فرآیند ورود به ناتو را برای خود در معرض خطر قرار می‌هد.

بنا بر گزارش روزنامه «دیلی صاباح» ترکیه، چاووش اوغلو طی سخنرانی در استان «آنتالیا» واقع در جنوب ترکیه در خصوص روند پیوستن سوئد به ناتو گفت: «سازمان‌های تروریستی مین‌گذاری می‌کنند و …سوئد عمداً بر روی مین‌ها پا می‌گذارد. اگر بخواهند می‌توانند پاکسازی کنند».

وزیر امور خارجه ترکیه در ارتباط با تحرکات گروههای تروریستی که آنکارا و «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه را در سوئد هدف قرار می‌دهند، گفت: «به سوئد بستگی دارد که تصمیم‌ به پاکسازی این مین‌ها بگیرد یا این‌که بر روی این مین‌ها پا بگذارد. اگر بر روی این مین‌ها پا بگذارند، منفجر خواهند شد».

وی ادامه داد که سازمان‌های تروریستی «در کشور شما (سوئد) پرسه می‌زنند» و اگر سوئد به تعهدات خود تحت تفاهم‌نامه سه جانبه الحاق به ناتو پایبند باشد، «ما می‌نشینیم، صحبت می‌کنیم و به قول خود وفاداریم».

طبق این گزارش‌، در پی یکسری تحرکات سوئد علیه ترکیه و اسلام، تنش‌ها بین‌ها استکهلم و آنکارا بیش از پیش تشدید شد. در یکی از اقدامات که در سوئد انجام گرفت، عروسک اردوغان بر روی یک تیر چراغ برق در مقابل ساختمان شهرداری استکهلم به دار آویخته شد. 

در یک رخداد دیگر، یک فعال راستگرا، مقابل سفارتخانه ترکیه در استهکلم، اقدام به هتک حرمت قرآن کریم کرد و آن را سوزاند.

در پی اقدامات فوق‌الذکر، ترکیه نشست سه جانبه بعدی را که قرار بود برای فوریه در بروکسل با سوئد و فنلاند در خصوص مسئله پیوستن این دو کشور اروپایی به ناتو برگزار شود، به تعویق انداخت. آنکارا همچنین سفر اعضای پارلمان و وزیر دفاع سوئد به آنکارا را نیز لغو کرد.

بر اساس این گزارش، اقدامات اسلام هراسانه سوئد به موجی از اعتراضات علیه سوئد در کشورهای مسلمان جهان نیز منجر شد.

از طرف دیگر، در پی این رخدادها، اردوغان هفته گذشته تصریح کرد که نگاه مثبتی به درخواست فنلاند برای عضویت در ناتو دارد اما از تلاش‌های سوئد برای پیوستن به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) حمایت نخواهد کرد.

پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین در ماه فوریه سال گذشته میلادی، سوئد و فنلاند خواستار پیوستن به ناتو شدند و برای ورود به ناتو به موافقت تمامی اعضای ناتو نیازمند هستند که تاکنون ترکیه و مجارستان، با درخواست الحاق این دو کشور اروپایی به ناتو موافقت نکرده‌اند.

پیش از رخدادهای اخیر که موجی از تنش‌ها را میان ترکیه و سوئد به وجود آورده است، آنکارا تصریح کرده بود که سوئد به طور خاص باید مواضع روشن‌تری در قبال تروریست‌ها به خصوص «پ ک ک» اتخاذ کند و بارها از استکهلم انتقاد کرده بود که علیه عناصری که برای امنیت آنکارا تهدید محسوب می‌شوند، اقدامی صورت نمی‌دهد.

در ماه ژوئن گذشته، ترکیه و این دو کشور شمال اروپا یادداشت تفاهمی را برای رسیدگی به نگرانی‌های امنیتی آنکارا امضا کردند و راه را برای عضویت نهایی خود در ائتلاف ناتو هموار کردند اما رخدادهای اخیر ترکیه را وادار کرد تا موضع سخت‌تری در قبال درخواست سوئد برای پیوستن به ناتو اتخاذ کند.

چاووش اوغلو همچنین با انتقاد از تعطیلی برخی کنسولگری‌های غرب در استانبول، گفت: «اگر از اقدام خود بازنگردید، گام‌های لازم را با فراخواندن سفرا به وزارت خارجه برمی‌داریم».

وی در خصوص اقدامات اخیر برخی کشورهای غربی در تعطیل کردن سفارتخانه‌هایشان در ترکیه به بهانه افزایش تهدیدات امنیتی گفت: «آن‌ها می‌گویند که اطلاعاتی را در زمینه تهدیدات امنیتی دریافت کرده‌اند. اگر این اطلاعات را با ما به اشتراک نگذارید، انگیزه پشت پرده این اقدامات را بررسی می‌کنیم و می‌دانیم که این اقدامات عمدی هستند».

چاووش اوغلو ادامه داد: «ما می‌دانیم که برخی از سفرا نیز از دیگر خواستند که به این اقدام بپیوندند. ما آن‌ها را به وزارت خارجه فراخواندیم. ما هشدارها لازم را داده‌ایم. ما گفتیم که می‌دانیم که می‌خواهید چه بکنید و تلاش می کنید که نشان دهید که ترکیه بی‌ثبات است».

بر اساس این گزارش، اظهارات چاووش اوغلو یک روز پس از آن مطرح شده است که ترکیه سفرای برخی کشورهای غربی از جمله ایالات متحده را احضار کرد تا از تصمیم آن‌ها برای تعطیلی موقت هیأت‌های نمایندگی دیپلماتیک انتقاد کند و در خصوص اقدامات برخی کشورهای اروپایی در هتک حرمت قرآن کریم، هشدار امنیتی بدهد.

سفرای بلژیک، آلمان، فرانسه، ایتالیا، هلند، سوئد، سوئیس و انگلیس نیز روز گذشته به وزارت خارجه ترکیه احضار شدند.

دفاتر نمایندگی چندین کشور خارجی هفته گذشته در خصوص افزایش خطر حملات در ترکیه هشدار دادند و برخی از دفاتر نمایندگی خود را در این کشور تعطیل کردند. وزیر کشور ترکیه نیز این کشورها را به راه‌اندازی «جنگ روانی» و تلاش برای خدشه وارد کردن به صنعت گردشگری ترکیه متهم کرد.

پایان پیام/م


منبع خبرگزاری فارس

آگهی
دکمه بازگشت به بالا