سیاسی

چرا با ۵ هزار کشته و ۲.۵ تریلیون دلار هزینه برای جنگ، دموکراسی در عراق محقق نشد؟

الشرق الاوسط در بررسی تحولات اخیر عراق می‌نویسد: امروز و حدود دو دهه پس از حمله نیروهای بریتانیایی و آمریکایی به عراق و چهار رئیس جمهور آمریکا که در کاخ سفید ساکن شدند و شاهد آنچه در عراق می‌گذرد، بودند، جایی که چیزی در حدود ۵ هزار عراقی کشته و نزدیک به ۲.۵ تریلیون دلار و شاید بیشتر، هزینه جنگ شد، این سوال مطرح می‌شود: آیا دموکراسی در عراق رنج کشیده محقق شد و اگر فرصتی در این زمینه از ده ماه پیش وجود داشت، چرا دولت بایدن از آن حمایت نکرد؟


به گزارش ایلنا، الشرق الاوسط در تحلیلی به بررسی حوادث اخیر عراق پرداخته و می‌نویسد: حوادث اخیر عراق ابهاماتی را پیرامون نقشی که آمریکا در حمایت از روند دموکراسی در عراق و یا برعکس در عدم حمایت از آن داشته، ایجاد می‌کند، نقشی که به افزایش نفوذ ایران در عراق منجر شده است، موضوعی که واشنگتن علنا آن را رد می‌کند اما واقعیت موجود خبر از قصه دیگری از آنچه در عراق می‌گذرد، می‌دهد.

پیش از آنکه وارد متن قصه کنونی شویم، باید به عقب، چیزی در حدود ۲۰ سال گذشته بازگردیم، جایی در زمان تدارک دولت جورج بوش، رئیس جمهور وقت آمریکا برای جنگ علیه عراق، جنگی که دلیل اصلی آن خلع سلاح کشتار جمعی در حکومت صدام حسین عنوتم شده بود. مدت زمان کوتاهی بعد از آغاز جنگ، دستگاه‌های اطلاعاتی و جاسوسی آمریکا از اثبات تهمتی که به عراق زدند، عاجز بودند و حتی نتوانستند هیچ‌گونه برنامه‌ریزی و نقشه‌ای که عراق و القاعده را به یکدیگر مرتبط می‌کند را پیدا کنند.

این روند، به فرایند دیگری در ارتباط با نقض حقوق بشر از سوی صدام حسین و تلاش برای اجرای دموکراسی در عراق با هدف توجیهی برای جنگ و اشغالگری آمریکا، تغییر پیدا کرد.

امروز و حدود دو دهه پس از حمله نیروهای بریتانیایی و آمریکایی به عراق و چهار رئیس جمهور آمریکا که در کاخ سفید ساکن شدند و شاهد آنچه در عراق می‌گذرد، بودند، جایی که چیزی در حدود ۵ هزار عراقی کشته و نزدیک به ۲.۵ تریلیون دلار و شاید بیشتر، هزینه جنگ شد، این سوال مطرح می‌شود: آیا دموکراسی در عراق رنج کشیده محقق شد و اگر فرصتی در این زمینه از ده ماه پیش وجود داشت، چرا دولت بایدن از آن حمایت نکرد؟

به نظر می‌رسد آمریکا یک وجهه دیگری نیز دارد که شامل یک تضاد درونی و قدیمی و اساسی در روح آن به شکل همیشگی است. به عنوان مثال، رئیس جمهور آمریکا، بایدن در مصاحبه‌ای در ژوئن گذشته با واشنگتن پست، توضیح داد که دوران  وی از دوران سلف خود دونالد ترامپ پایدارتر شده است و شواهد این امر آرامش اوضاع در عراق و تعداد کم حملات علیه نیروهای آمریکایی است.

به نظر می‌رسد کاستی‌های موجود در چشم انداز آمریکا نیاز به اظهارنظر ندارد، به خصوص که در سه ماه گذشته، گویی عراق روی دیگ‌های بخار قرار گرفته است که منجر به جنگ داخلی شده است. 

دیوید شینکر، دستیار وزیر سابق امور خارجه در امور خاورمیانه، اخیرا مقاله‌ای را تحت عنوان کارشکنی بایدن، به ایران دست بالاتری را در عراق داده است، در مجله فارن پالیسی نوشت.

در این مقاله طولانی آمده است که کارشکنی دولت بایدن درهای عراق را به روی نفوذ بیشتر ایرانیان در این کشور باز کرده است!

در پایان در مقاله فارن پالیسی آمده است که به دلیل غیرروشنی، عراق دیگر اولویتی برای آمریکا نیست این در حالی است که همچنان یک اولویت برای تهران است.


انتهای پیام/

منبع خبرگزاری ایلنا

آگهی
دکمه بازگشت به بالا