جامعه

پیشنهادات مدیرعامل سازمان نوسازی برای ارتقاء ایمنی بازار بزرگ

مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با اشاره به آتش‌سوزی‌های اخیر در بازار بزرگ تهران، در خصوص مسائل تهدیدکننده ایمنی بازار و راهکارهای رفع آن به ارائه توضیحاتی پرداخت.

به گزارش خبرگزاری مهر، کاوه حاجی علی اکبری با بیان اینکه سیستم کابل کشی برق در راسته‌های اصلی، سراها و مغازه‌های بازار بزرگ تهران فاقد استانداردهای لازم هستند و اکثر تولیدی‌ها، بیش از آمپر تعریف شده از کنتورهای برق استفاده می‌کنند، گفت: ساماندهی کابل‌های برق در راسته‌های اصلی بازار بزرگ تهران از سوی شرکت توزیع نیروی برق می‌تواند باعث اعتمادسازی و جلب مشارکت کسبه برای اصلاح سیم‌کشی برق داخل حجره‌ها و واحدهای تجاری شخصی شود.

مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران ضمن تأکید بر اهمیت پایش موقعیت استقرار رستوران‌ها و مراکز تهیه غذای فاقد سیستم گازکشی و ضرورت خارج کردن آن‌ها از محدوده‌های پرخطر مانند همجواری با تولیدی‌ها و مغازه‌های کیف و کفش، لوازم آرایشی و پوشاک در بازار، تصریح کرد: نبود سیستم گازکشی و مستقر شدن رستوران‌های متعدد در نقاط مختلف بازار با منابع حجیم تأمین گاز و کپسول‌های بزرگ مقیاس، یکی از مهم‌ترین تهدیدهای ایمنی بازار محسوب می‌شود؛ به طور مثال یکی از رستوران‌های معروف واقع در محدوده بازار به دلیل عدم بهره‌مندی از سیستم گازکشی، از منبع گاز ۳۰ تنی برای تهیه غذا استفاده می‌کند.

وی به آتش‌سوزی اخیر در تیمچه حاجب الدوله نیز اشاره کرد و متذکر شد: دپوی کالاهای قابل اشتعال در طبقات فوقانی و یا زیرزمین سراها و حجره‌ها، در مواقع حریق و به دلیل بسته بندی‌های مقوایی، باعث گسترش آتش می‌شود، در صورتی که انبار مربوط به لوازم آرایشی و بهداشتی و سایر مواد اشتعال‌پذیر باشد، باعث گسترش و هدایت آتش می‌شود. در نمونه اخیر، دپوی لوازم آرایشی و بهداشتی در مغازه همجوار یک مرکز تهیه غذا در تیمچه حاجب الدوله باعث شدت گرفتن حریق در آتش سوزی شد.

علی اکبری عنوان کرد: کنترل و پایش انبارها به صورت مداوم و ارائه ضوابط استقرار انبارها، می‌تواند اقدام مؤثری در راستای ایمن سازی و پیشگیری از حریق در بازار بزرگ تهران باشد.

مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با بیان اینکه در آتش سوزی اخیر تیمچه حاجب الدوله، بخش آجری کمتر از بخشی که با مصالح جدید بازسازی شده بود، آسیب دیده است، گفت: استفاده از مواد و مصالح اشتعال‌زا مانند (pvc) در بازسازی، بدون توجه به کاربری، باعث گسترش و هدایت آتش می‌شود؛ لذا لازم است ممنوعیت استفاده از مواد اشتغال زا در هنگام بهسازی و مرمت محدوده‌های تاریخی بازار، توسط وزارت میراث فرهنگی ابلاغ شود.

وی در ادامه یادآور شد: وجود اختلاف بین سرقفلی داران و مستأجران در مواقعی که ملک نیاز به تعمیرات اساسی و غیراساسی دارد، مانع از هرگونه اقدام عمرانی می‌شود؛ چرا که شهرداری برای ارائه مجوز تعمیرات درخواست رضایت کتبی و محضری مالک را می‌کند و معمولاً مالک رضایت به تعمیرات نمی‌دهد. در موارد اینچنینی، نیاز به رأی قضائی است که به سرقفلی دار اجازه دهد تا نسبت به ایمن سازی و مقاوم سازی ملک خود اقدام نماید.

علی اکبری بیان کرد: بازار تهران فاقد نقشه چون ساخت (as built) دقیقی از مسیر عبور کابل‌های برق فشار قوی است و کابل‌های برق روسطحی موجود نیز ایمن سازی نشده‌اند؛ همچنین عدم وجود سیستم دفع فاضلاب در بازار بزرگ تهران، سبب شده تا چاه‌های متعدد جذبی در بازار حفر شود که خود این مسئله بسیار خطرناک است و تهدیدی برای بازار به شمار می‌آید. لذا ابتدا ضروری است زیرساخت‌های بازار ساماندهی شود؛ برای این کار بهتر است که کانال زیرزمینی انسان رو احداث شود و همه تأسیسات به صورت دفنی ساماندهی شوند.

مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، یکی از دلایل کند شدن روند امدادرسانی در شرایط بحرانی در بافت‌های ناپایدار و نفوذناپذیری همانند بافت بازار بزرگ تهران را سد معبر کالاها در مسیرهای دسترسی تیم امدادرسانی و عبور و مرور چرخ‌های دستی حامل بار در مواقع بحران عنوان کرد و متذکر شد: خوانا نبودن مسیرهای امدادرسانی و مسیر خروج اضطراری در مواقع بحران و نبود فضای امن و پشتیبان بحران از نیازهای اساسی بازار است که بایستی به آن توجه شود.

علی اکبری با بیان اینکه ضلع شمالی بازار بین‌الحرمین که مرکز توزیع لوازم آرایشی و بهداشتی است، ضلع جنوبی بازار بین الحرمین که مربوط به صنف بازار روسری فروش‌ها است و به نام بازار جعفری شناخته می‌شود، گفت: بازار سیدولی که مرکز تولید و توزیع کفش دست دوز است، از پرخطرترین بخش‌های بازار بزرگ تهران است که ضروری است هر چه سریع‌تر نسبت به ایمن سازی این محدوده‌ها اقدام لازم صورت پذیرد.

مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در پایان پیشنهاد داد کمیسیون ویژه ایمنی بازار به منظور راهبری و رصد دائم اقدامات ایمن‌سازی در بازار تهران با حضور دستگاه‌های ذیربط هر چه سریع‌تر تشکیل شود تا در آینده شاهد اتفاقات ناگواری از این دست نباشیم.

خبرگزاری مهر

آگهی
دکمه بازگشت به بالا