فرهنگ

خودنویس خانه مردم است/ خودنویس را تعاونی کنیم

صفایی‌نژاد مطرح کرد؛

مؤسس برند خودنویس گفت: خودنویس خانه مردم است که نه متعلق به بخش خصوصی و نه بخشی دولتی است. اگر خودنویس را تعاونی کنیم، همیشه برای مردم باقی می‌ماند.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری جشنواره خودنویس زرین با حضور قاسم صفایی نژاد مدیر نشر صاد و مؤسس برند خودنویس و جمعی از نویسندگان سومین خودنویس در سالن اجتماعات خبرگزاری مهر برگزار شد. در این نشست قاسم صفایی نژاد مدیر نشر صاد به ارائه سخنرانی در خصوص سطح کیفی و علمی جشنواره خودنویس پرداخت.

او یکی از مشکلات حوزه نشر در کشور را مردمی نبودن آن دانست و گفت: متأسفانه نشر ما مردمی نیست؛ نشر ما از چند دهه گذشته عملاً به عنوان یک محملی برای روشنفکری شناخته شده بود و پس از انقلاب، این روند کمی به سمت مردمی شدن سوق یافت اما باز هم اتفاق خاصی رخ نداد.

مدیر نشر صاد گفت: برای اینکه نشر را در کشور ترویج دهیم و کتاب را به عنوان محصول باارزش فرهنگی شناسایی کنیم، ناگزیریم درها را به روی مردم باز کنیم تا خودشان تولید محتوا کنند. در روزگاری که فضای مجازی این امکان را به مردم داد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، اما از این ابزار استفاده مناسبی نشود و در نهایت خودنویس سبب شد تا اتفاقات خوبی در این مسیر رخ دهد.

وی افزود: در دوره اول جشنواره خودنویس، آقای شمس الدین فلاح هاشمی دبیر آن بودند که در آن دوره شاهد اتفاقات جذاب و جالبی بودیم. در آن دوره زمانی که فراخوان را داریم، بسیاری از ما گلایه کردند که کارتان اشتباه است و این جشنواره سرانجام نخواهد داشت چراکه مردم تنها می‌توانند در حد داستان کوتاه بنویسند و حسابی به مردم توهین کردند. حتی شخصیت‌های بزرگ پای کار آمدند و پس از مدتی رفتند. به نوعی همه مقابل خودنویس ایستادند.

صفایی نژاد ادامه داد: بسیاری از بزرگان حتی ما را تمسخر می‌کردند که نهایتاً ۱۵۰ رمان سرانجام نتایج خودنویس خواهد بود و این درحالی است که طی مدت شش ماه ۴۵۹ رمان از مردم گرفتیم و در نهایت ۲۵۰ رمان شایسته حمایت شدند. از آنجا که ما تمکن مالی نداشتیم، فقط توانستیم برای ۲۰ نویسنده آموزش‌های لازم را بگذاریم و از این ۲۰ نویسند، ۱۴ نفر آنها غیرتهرانی بودند.

وی ادامه داد: نفر اول نخستین جشنواره خودنویس از اهالی روستای «کردکوی» و نفر دوم از روستای دورافتاده شهرستان جیرفت بود. پس از جشنواره دوره اول خودنویس زمانی که چنین اتفاقات جذابی رخ داد، حسابی در حوزه نشر سروصدا به پا کرد.

مؤسس برند خودنویس گفت: روند مناسبی را در دوره اول خودنویس تجربه کردیم، به همین دلیل قصد داشتیم آن را ارتقا دهیم. به همین دلیل دوره دوم جشنواره خودنویس را برگزار کردیم. در این دوره متقاضیان طرح‌های داستان و رمان خود را برای مان ارسال کردند که نزدیک به ۸۹۰ طرح داستان و رمان به دست مان رسید که از این تعداد ۲۶ نفر را برای کارگاه‌های آموزشی انتخاب کردیم و در نهایت از این ۲۶ نفر، تعداد ۲۰ نفر انتخاب شدند تا در کارگاه‌ها زیر نظر اساتید برجسته کشور همچون کفاش و باباخانی شرکت کنند.

وی ادامه داد: سه نفر از نویسندگان تحت آموزش استاد باباخانی جایزه نفر اول تا سوم دومین دوره جشنواره خودنویس را به خود اختصاص دادند. سطح نویسندگان تحت آموزش به گونه‌ای است که حتی می‌توانند جایزه جلال را دریافت کنند.

صفایی نژاد گفت: اثر نفر دوم جشنواره دوره دوم خودنویس به دلیل ممیزی ارشاد منتشر نشده است، اگرچه کتاب مشکل خاصی نداشت و از داستان بسیار قوی و جذابی برخوردار بود.

وی افزود: در دوره سوم خودنویس هم نویسندگانی را تحت آموزش قرار دادیم و در آن دوره هم اتفاقات خوبی را شاهد بودیم. بیشتر از موفقیت‌های نویسندگان تحت آموزش مان، امیدی بود که در بخشی از مردم ایجاد شد. ما با کمترین امکانات مالی و آنچه که در توان داشتیم، برای خودنویس آوردیم و امیدواریم از این پس هم شاهد اتفاقات خوبی باشیم.

مدیر نشر صاد گفت: علاوه بر بخش داستان نویسی در بخش‌های دیگر هم اقدامات خوبی برای پرورش استعدادها در حوزه‌های ویراستاری داشتیم. در بخش ویراستاری هشت نفر را بدون سروصدا و برگزاری جشنواره پرورش دادیم. همچنین برای حوزه گویندگی هم در تلاش هستیم تا در صورت تأمین مالی فعالیت‌های آموزشی هم در این حوزه داشته باشیم.

صفایی نژاد گفت: امید نباید کمرنگ شود حتی با وجود مشکلات مالی و بی کفایی بنده نباید بگذاریم امید از بین مردم برود. همین‌ها می‌توانند پیشران‌های خودنویس باشد. اعضای خودنویس از هر قشری بودند از کشاورز تا حقوقدان و بازیگر. خودنویس خانه مردم است که نه متعلق به بخش خصوصی و نه به بخشی دولتی است. اگر خودنویس را تعاونی کنیم، همیشه برای مردم باقی می‌ماند.

وی افزود: باید تلاش کنیم که خودنویس برای مردم باقی بماند. شما نویسندگان و اعضای خودنویس برای آثار یکدیگر با مهربانی و عطوفت یادداشت بنویسید بدون دعوا.

مؤسس برند خودنویس گفت: دوره چهارم خودنویس را با عنوان «خودنویس زرین» از میان ۶۰ نفر آموزش دیده برگزار می‌کنیم تا فرصتی مجدد به آن دهیم و زیرنظر اساتیدشان با یکدیگر به رقابت بپردازند و یک پله دیگر از نظر کیفیت و تکنیک پیشرفت کنند. دوره چهارم همان فینال فینالیست‌ها است که لقب زرین را به آن دادیم.

وی به اعضای نویسندگان خودنویس پیشنهاداتی ارائه کرد و گفت: کشورمان دچار مسائل گوناگون است و شما نویسندگان می‌توانید یک مسأله را انتخاب کنید و درباره اش بنویسید تا بتوانید به واسطه قلم تان طرح مسأله کرده و مشکلات را حل کنید.

صفایی نژاد گفت: برخی از اعضای خودنویس از روستاهای محروم کشور بودند که در این مدت نامه‌ای را دریافت کردم که در آن نامه نوشته شده بود، شاید ما اینجا مدرسه نداریم و امکانات کافی برای مان وجود ندارد اما ممنونم که خودنویس باعث شد که با آرزوهای مان تبدیل به خاک نشدیم و فراخوان خودنویس را زمانی که دیدم به نوشتن روی آوردم. از این جنس نامه‌ها را در دوره‌های مختلف جشنواره خودنویس شاهد بودیم.

وی با اشاره به جهانی شدن برند خودنویس گفت: برنامه‌های زیادی وجود دارد اما تا چه اندازه از این برنامه‌ها قابل اجراست؟ تا چه اندازه پای کار هستند؟ تا چه اندازه قوانین و سیاست‌های داخلی و خارجی اجازه اجرای چنین برنامه‌هایی را به ما می‌دهند.

مؤسس برند خودنویس گفت: ما عضو هیچ کنوانسیون جهانی نیستیم و حتی در جمع اعضای پژوهش مجلس هم عنوان کردم که اگر عضو هیچ کنوانسیونی نمی‌توانیم باشیم حداقل خودمان یک کنوانسیون ایجاد کنیم.

وی افزود: ما در حوزه فرهنگ عضو هیچ کنوانسیونی نیستیم و فعالیت‌های ما زیرپله ای است و ما را کسی در جهان جدی نمی‌گیرند و به راحتی می‌توانند آثار و محتوای ما را دزدی کنند.

صفایی نژاد گفت: در دنیا به این صورت است که یک پول کلان را به نویسنده می‌دهند که صرفاً طی مدتی آن رمان و داستان را بنویسد. آیا در ایران می‌توان چنین هزینه کرد؟ پولی برای این امر وجود دارد؟ قطعاً اوضاع در حوزه نویسندگی بسیار سخت‌تر است. عضویت در کنوانسیون جهانی باعث اتفاقات خوبی در عرصه کپی رایت و نویسندگی خواهد شد.

وی با اشاره به انتشارات صاد گفت: انتشارات صاد یک استارت آپ بود که سرمایه گذارش سازمان تبلیغات اسلامی بود و قرار بود پس از گردش مالی پول را به سازمان برگردانیم، اما انعقاد قرارداد با سازمان مصادف با شیوع ویروس کرونا شد که همین امر ضربه بسیاری به برنامه‌های ما زد. چند ماه بعد شاهد دوبرابر شدن دلار شدیم که همین امر هم ضربات شدیدی به انتشارات زد چراکه وضعیت اقتصادی مردم ضعیف شد و کتاب از سبد خانواده‌ها حذف شد. با تیم خوبی که داشتیم می‌توانستیم برنامه‌های مناسبی را اجرا کنیم اما شرایط به ما اجازه نداد تا برنامه مان اجرایی شود و به همین ترتیب از شاخص‌های درآمدی عقب افتادیم. درنهایت ۱۰۰ درصد سهام نشر صاد به سازمان تبلیغات اسلامی برگشت.

منبع خبرگزاری مهر

آگهی
دکمه بازگشت به بالا