فرهنگ

زبور عشق نوازی/ به بهانه روز حافظ

حافظ از جنبه شعری، هنری و تاریخ ادبی و فکری موقعیت منحصربه فردی درتاریخ شعروزبان فارسی دارد وآن این است که بیشترین تاثیر را از شعر و ادب فارسی و عربی پیش ازخود برده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، علی اصغرمحمدخانی پژوهشگر و معاون فرهنگی و بین‌الملل شهرکتاب به‌مناسبت فرارسیدن ۲۰ مهر روز حافظ یادداشتی در معرفی این‌شاعر بزرگ ایرانی نوشته و کارنامه حافظ‌پژوهی را در سال گذشته در ایران بررسی کرده است.

مشروح متن این‌یادداشت کوتاه در ادامه می‌آید:

بیستم مهرماه با نام شاعری عجین شده است که حافظه و بلکه آیینه هر ایرانی است. نکته دان بذله گویی که در شأن یار و اغیار خوش می نوشت و شعر شکربارش٬ هنوز هم فارغ از مرزها و قرن ها٬ فضای سینه هر ایرانی را پُر ز صدای خود می کند. حافظ از جنبه شعری، هنری و تاریخ ادبی و فکری موقعیت منحصربه فردی درتاریخ شعروزبان فارسی دارد وآن این است که بیشترین تاثیر را از شعر و ادب فارسی و عربی پیش ازخود برده است و بیشترین تاثیر را در شعروادب پس از خود به جای گذاشته است. موقعیت او درجهان ادبیات پیوسته در تعالی است و بیشترین بحث ها را میان منتقدان برانگیخته است. شعر و اندیشه او در جهان نیز در پنج سده گذشته به زبان‌های مختلف منعکس شده است.

در پاسداشت حافظ٬ سالانه برنامه‌های مختلفی در شیراز و دیگر شهرهای ایران برگزار می‌شود. مرکز فرهنگی شهرکتاب٬ نیز مفتخر بوده است که در سال۹۳ به مدت یک سال درس گفتارهای حافظ را برگزار کند و علاوه بر آن٬ همایش هایی را نیز در روز بزرگداشت این شاعربزرگ برپادارد. از دیگر اهداف این مرکز درباره حافظ شناسی٬ معرفی کتاب های تازه چاپ شده در این حوزه است که اغلب آنها بازه زمانی یک سال اخیر را در برمی گیرد.

گزارش مربوط به این آثار٬ به قرار زیر است:

از میان ۱۱۲ اثر با شمارگان ۱۳۸۰۴۵ نسخه که در طی یک سال گذشته درباره حافظ منتشرشده ، ۳۷ بار دیوان او با شمارگان ۷۷۶۶۵ نسخه به چاپ رسیده است که در این میان تصحیح غنی- قزوینی همچنان با فاصله بیشتری از دیگر تصحیحات جلوتر است. چاپ ۴ برگزیده‌ اشعار حافظ٬ با شمارگان ۲۵۰۰ نسخه و نیز ۱۸ شرح از غزلیات او با شمارگان ۱۲۷۵۰ نسخه از دیگر کتاب‌های منتشرشده در حوزه دیوان حافظ هستند. ۵۳ اثر باقی‌مانده دیگر نیز به نقد و بررسی افکار و آثار حافظ و نیز مقالاتی درباره‌ او اختصاص دارند که با شمارگان ۴۵۱۳۰ نسخه وارد بازار نشر شده اند. البته در این سال٬ برخی آثار پژوهشی گذشته همچنان درصدرآثارهستند و مورد استقبال بوده که از جمله آن‌ها می‌توان به کتاب‌های زیر اشاره کرد:

– عرفان حافظ، مرتضی مطهری
– ازکوچه رندان، عبدالحسین زرین کوب
-حافظ نامه، بهاء الدین خرمشاهی
– ذهن و زبان حافظ، بهاء الدین خرمشاهی
– عرفان و رندی درشعرحافظ، داریوش آشوری
– شرح شوق، سعیدحمیدیان
– مکتب حافظ، منوچهرمرتضوی
– درس حافظ، محمداستعلامی
– حافظ ناشنیده پند، ایرج پزشکزاد
– شاخ نبات، محمدرضابرزگرخالقی

خبرگزاری مهر

آگهی

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا