شهرستان ها

آلودگی نخلستانهای منطقه احمدی به سوسک حنایی خرما

بندرعباس – عضو هیات علمی بخش گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی هرمزگان از آلودگی نخلستانهای منطقه احمدی به سوسک حنایی خرما خبر داد.

عبدالنبی باقری در گفتگو با خبرنگار مهر در تشریح وضعیت نخلستانی منطقه احمدی در حاجی آباد که به آفت سوسک حنایی مبتلا شده اند، بیان داشت: از آنجایی که آفت سوسک حنایی خرما یا سرخرطومی خرما یکی از آفات مهم درختان خرما و سایر نخیلات است، در صورت عدم تشخیص به موقع و مدیریت به هنگام می تواند باعث بروز خسارات جبران ناپذیری به نخیلات شود.

به گفته باقری، مهم ترین و آسان ترین راه ورود این آفات به مناطق جدید دور دست از طریق جابجایی درختان و پاجوش آلوده به این آفت است گرچه در مسافتهای کوتاه، این آفت خود قادر به پرواز و آلوده کردن باغات مجاور است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش با اشاره به اینکه نقش عوامل مدیریتی و به باغی در کاهش آلودگی به این آفت محرز شده است، عنوان کرد: در حال حاضر بهترین روش برای اطمینان از وجود یا عدم وجود آلودگی در باغات، استفاده از تله های فرمونی است. تله های مورد استفاده باید دارای استانداردهای خاصی برای شکار بهتر این آفت باشند ضمن آنکه نحوه استفاده از آنها نیز بسیار مهم است.

باقری افزود: جدا از به کارگیری تله ها، بازدید دوره ای درختان (مخصوصاً درختان جوان و آسیب پذیر) در تشخیص به موقع الودگی مهم است. جلوگیری از ایجاد زخم روی درختان خرما، تیمار محل های هرس و حذف پاجوش و تنه جوش، جلوگیری از آبیاری بیش از حد و مبارزه با آفاتی نظیر سوسک شاخدار خرما در کاهش جلب کنندگی درختان خرما برای این آفت موثر گزارش شده است.

محقق گیاهپزشکی مرکز خاطرنشان کرد: پیرو درخواست مدیریت محترم حفظ نباتات استان در خصوص بررسی وضعیت منطقه احمدی از نظر آلودگی به سوسک حنایی، در مورخه ١٧ مردادماه سال جاری از نخلستان های منطقه مورد نظر بازدید شده و مشاهده شد که گرچه آفت سوسک حنایی در تله های نصب شده و بررسی های میدانی مشاهد نشد ولی وضعیت مدیریتی نخلستان های منطقه به گونه ای است که در صورت ورود این آفت به منطقه، خسارات فراوان و آلودگی های وسیع توسط این آفت ایجاد خواهد شد.

به گفته وی: اکثر نخلستان های منطقه دارای آلودگی شدید به سوسک شاخدار خرما (در برخی باغات آلودگی به سوسک شاخک دراز خرما) بوده اند که وجود این آفت و سوراخ های ناشی از فعالیت تغذیه ای این آفت روی تنه درختان می تواند زمینه را برای فعالیت بهتر آفت سرخرطومی خرما فراهم کند.

باقری اضافه کرد: نزدیک به ٧٠ درصد آلودگی به سرخرطومی خرما در باغاتی به وجود آمده است که قبلاً دارای آلودگی به سوسک شاخدار خرما بوده اند. به همین دلیل در نخلستان های جوان منطقه توصیه به کنترل آفت سوسک شاخدار خرما شد تا زمینه برای فعالیت سرخرطومی خرما فراهم نشود.

محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گفت: بخشی از نخلستان های منطقه فاقد هر گونه برنامه مدیریتی بوده اند؛ بدین معنی که درختان خرما دارای تعداد زیادی پاجوش مدیریت نشده بودند. بعضی از نخلستان ها محصور بوده و در بعضی دیگر فاصله استاندارد کاشت رعایت نشده و رطوبت در داخل نخلستان بسیار بالاست.

وی افزود: همه این موارد و به خصوص عدم سرکشی به موقع از نخلستان ها و بررسی درختان جوان باعث می¬شود تا در صورت آلودگی به آفت سرخرطومی خرما، وقوع آلودگی به موقع تشخیص داده نشود و این آفت بتواند به سرعت در منطقه تکثیر شود.

گفتنی است: در خصوص مسایل مدیریتی توصیه هایی به کارشناسان و نخلکاران ارایه شد و برای بهتر شدن برنامه ردیابی آفت توصیه می شود در برنامه های آتی از تله های حاوی کایرمون نیز استفاده شود. همچنین نصب تله های بیشتر دارای کایرمون و بازدیدهای بیشتر توسط کارشناسان مستقر در کنترل آفت بسیار تاثیر گذار خواهد بود.

خبرگزاری مهر

آگهی

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا