شهرستان ها

برای جهش تولید قدم موثری در همدان برداشته نشده است

همدان_فعال و تحلیلگر اقتصادی استان همدان گفت: در بحث جهش تولید قدم موثری در همدان برداشته نشده است.

بهرام هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ابلاغ سند چشم انداز بیست ساله در سال ۸۲ توسط مقام معظم رهبری و پرداختن به موضوع اقتصاد مقاومتی در سال ۹۲ یعنی ۱۰ سال بعد از ابلاغ سند چشم انداز، اظهار کرد: برنامه‌های سرمایه گذاری در عموم حوزه‌ها نه تنها مبنی بر محرومیت زدایی نیست بلکه با تمرکز زدایی نیز منافات دارد.

این کارشناس و تحلیلگر اقتصادی استان همچنین با اشاره به یکی از مهم‌ترین بندهای اقتصاد مقاومتی که با موضوع امنیت کشور نیز در ارتباط است، افزود: در بند ۳۹ سند چشم انداز ۲۰ ساله به مهار تورم و افزایش قدرت خرید گروههای کم درآمد و محروم و مستضعف و کاهش فاصله بین دهک‌های بالا و پایین درآمدی جامعه و اجرا سیاستهای مناسب جبرانی پرداخته شده است که متأسفانه با غفلت مسئولین مواجه شده است.

هاشمی گفت: اگر چه چشم انداز ۲۰ ساله سندی بالادستی محسوب می‌شود اما همانطور که همه می‌دانیم ذیل قانون اساسی تعریف می‌شود لذا همگرایی؛ همسویی و عملیاتی شدن برنامه‌های مجلس و دولت برای اجرای مطلوب آن مستلزم بررسی و نظارت جدی است.

وی در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: برنامه استراتژیک اقتصاد مقاومتی مورد نظر مقام معظم رهبری، کشور را در مقابل تکانه و مشکلات ایجاد شده توسط دشمنان تاب آور نموده و آنها را خنثی کرده است.

مدیریت جهادی مهمترین دلیل پیروزی های کشور در دوران دفاع مقدس

هاشمی با تاکید بر اجرای مدیریت جهادی آن را مهمترین دلیل پیروزی‌های کشور در دوران دفاع مقدس عنوان و خاطر نشان کرد: در مدیریت جهادی فرمانده جلوتر از نیروهایش در خط مقدم بود پس علی رغم همه مشکلات هم نفت به فروش می‌رسید و هم ابزار جنگی مورد نیاز تهیه می‌شد و هم مایحتاج کشور فراهم می‌گردید و این موفقیت‌ها صرفاً منحصر به سالهای جنگ نیست در همین سالهای اخیر با همه دشواریها در حوزه‌های هوا و فضا، انرژی اتمی کار در مرزدانش و از جمله سرآمدان جهان هستیم.

معاون سابق صنایع کوچک استان همدان افزود: اندک تأملی در برنامه چشم انداز بر ما معلوم می‌کند که مسائل مبتنی بر مدیریت جهادی همه منویات مقام معظم رهبری قابل اجرا بوده و هست اما در هر حوزه‌ای که مانند صنایع خودرو، مدیریت لیبرالی بر آن حاکم شده است نتیجه‌ای جز ضعف و واپسگرایی حاصل نداشته است.

وی ادامه داد: اگر ۲۰ درصد از ظرفیت کالاهای ۱۵ کشور منطقه توسط ما تأمین می‌شد اقتصاد کشور ۸۰ درصد ارتقا می‌یافت.

هاشمی تصریح کرد: از منظر ظرفیت‌های بالفعل، وسعت کشور ما از وسعت کل کشور اروپایی افزون‌تر است. ۳۸ برابر کشورهای اروپایی، ذخایر معدنی و ۵۶ برابر کشورهای اروپایی ذخایر نفتی داریم.

وی همچنین با اشاره به بند ۲۲ اقتصاد مقاومتی، گفت: دولت مکلف است برای تحقق سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی با هماهنگ سازی و بسیج همه امکانات کشور اقداماتی را انجام دهد، نخستین آن شناسایی و به کارگیری ظرفیت‌های علمی، فنی و اقتصادی برای دسترسی به توان آفندی است که اگر این اتفاق محقق می‌شد اثری از کمبودهای روزانه مرغ و روغن و گوجه و دیگر صف‌های طویل مواد اولبه غذایی نبود.

هاشمی تصریح کرد: دومین مسئله رصد برنامه‌های تحریم و افزایش هزینه برای دشمن است و موضوع سوم مدیریت مخاطرات اقتصادی از طریق تهیه طرح‌های واکنش هوشمند، فعال، سریع و به هنگام در برابر مخاطرات و اخلال‌های داخلی و خارجی است.

این تحلیلگر صنعت و اقتصاد اظهار کرد: رهبری در هشدارهایی که به دولت‌ها دادند کم کاری و تنبلی را از جمله موانع رشد برشمرند، مانع دیگر در باور معظم له توجه برخی مدیران به برنامه‌های دشمن و بی اعتنایی به برنامه‌های کشور بود و نکته سوم در گلایه تلویحی ایشان از سیاستگزاران اجرایی، عدم توجه و بهره برداری از پتانسیل جوانان انقلابی جلوه نمود.

وی در ادامه این گفتگو، آمایش، شناسایی ظرفیت‌های سرمایه گذاری و عدالت صنعتی را سه مسئله اسای برشمرد و گفت: این موارد در دولتهای مختلف به عنوان اولویت شناسایی شده و اقداماتی هم در خصوص آنها به عمل آمده است در این بین شناسایی ظرفیت‌های سرمایه گذاری در استان همدان می‌تواند از نظر تناسب ظرفیت و پتانسیل در جایگاه بهتری نسبت به استان‌های دیگر قرار گیرد.

هاشمی بیان کرد: طرح مذکور اواسط سال ۹۹ ابلاغ گردیده و هر استانی که مدیر توانمند و نماینده فعال در کمیسیون اقتصادی داشته است سهم بیشتری از اولویت‌ها را کسب کرده است، در برخی موارد مدیرانی فعال توانسته‌اند علی رغم رشد بالای صنعت حدود ۵۰ الی ۶۰ اولویت اقتصادی به استان خود اختصاص دهند.

معاون سابق صنایع کوچک استان همدان با اشاره به وجود ۶۸ مرکز لجستیکی کشور بیان کرد: در این بین بعضی از مراکز دارای شهر لجستیک هستند بعضی دهکده و بعضی هم پارک لجستیک، اینکه چرا به استان همدان نه شهر لجستیک اختصاص یافته و نه دهکده لجستیک قابل بررسی جدی است.

وی با اشاره به دو پارک لجستیک اختصاص یافته کشاورزی و پارک عمومی با بودجه‌ای بالغ بر دو تا سه هزار میلیارد تومان برای هر پارک به استان همدان، بیان داشت: متأسفانه از سوی مسئولین استان تلاشی برای در اختیار داشتن آنها انجام نشد یا لااقل اطلاع رسانی ای درباره اخذ آنها صورت نگرفت.

این فعال اقتصادی و کار آفرینی، با تاکید بر اینکه همدان شرایط بسیار خوبی برای شهر لجستیکی دارد، افزود: هر چهار پارک یک دهکده و هر چهار دهکده، یک شهر لجستیک را تشکیل می‌دهد لذا برخی استان‌های همجوار که مشمول ضوابط دهکده لجستیکی بودند در تلاش اند که استان را ارتقا داده و شهر لجستیک تأسیس کنند.

وی گفت: ظرفیت‌های استان همدان با استان همجواری مثل کرمانشاه بسیار متفاوت است هم از لحاظ نزدیکی به مرکز و هم موقعیت جغرافیایی استان.

هاشمی با تاکید بر اینکه همدان مهد کشاورزی و صنایع تبدیلی است و پتانسیل‌های صنعتی بالایی دارد، ادامه داد: کرمانشاه هم مانند استان ما دو پارک لجستیک دارد و مسئولینش با جدیت قصد ایجاد دهکده را هم دارند.

وی بیان کرد: مراکز لجستیک از سوی دولت به استان همدان اختصاص یافته است و عملیات اجرایی و بودجه دریافتی در آنها حتماً نیاز به مطالبه گری و پاسخگویی جدی مسئولان و نمایندگان محترم دارد.

این فعال اقتصادی استان همدان ادامه داد: مرکز لجستیکی گردشگری در استان و هاب پروازی که بطور بالقوه می‌توانست در استان وجود داشته باشد و اکنون نیست سوالاتی است که پاسخش از سوی متولیان مسکن و شهرسازی، سازمان صمت و استاندار و همچنین نمایندگان قابل توجه است.

عدم توجه به ظرفیت معادن استان همدان

وی افزود: همدان از ۲۷۱ معدن فعال برخوردار است اما باز هم مشاهده می‌شود که در اولویت‌های سرمایه گذاری به این ظرفیت‌ها توجه نشده است.

هاشمی با بیان اینکه خط لوله پلی اتیلن از عسلویه تا ارومیه امتداد یافته است، افزود: حتی این خط تا اراک و لرستان هم ادامه پیدا کرده است و به کرمانشاه هم خط لوله انتقال یافته است اما در پتروشیمی هگمتانه همدان که به تازگی افتتاح شده نه تنها خط لوله که صرفه جویی زمانی و اقتصادی را در بردارد، وجود ندارد بلکه خوراک اصلی همچنان بصورت سنتی و با تانکر حمل می‌شود.

وی افزود: خود این نکته هم قابل توجه است که صنایع پایین دستی پتروشیمی هم به لحاظ ارزش افزوده بالایی که دارد می‌بایست در واحدهای کوچک تولید شود جالب اینکه خط لوله مواد اولیه پتروشیمی از کرمانشاه به استان همدان صرفاً در حدود ۱۸ کیلومتر اجرایی شده است.

فعال اقتصادی در استان همدان گفت: شاید برای گذران نیازهای امروز استان زیرساخت‌هایی وجود داشته باشد ولی برای هاب های لجستیکی و باراندازها و صادرات و شبکه سازی و خوشه سازی فردا زیربنایی نداشته و نخواسته‌ایم هم برای آن بودجه دریافت کنیم.

هاشمی بیان کرد: در مقایسه بین استان همجواری مثل کرمانشاه شاهد رشد مناسبی ازنظر تولید و اشتغال بوده‌ایم و عدم تحقق موارد برشمرده در بالا فارغ از برخی آمارهای غیر واقعی، موجبات ضررهای اقتصادی، تولیدی و اشتغال برای مردم استان شده است.
وی با اشاره به ضعف مدیران غیر بومی در جذب بودجه و رشد اقتصادی استان بیان کرد: آیا جوان‌های استان توان مدیریتی یا توانایی اداره دستگاه‌های استان را ندارند، اگر هم به هر دلیلی الزام به استفاده از مدیران غیر بومی وجود دارد منطقی است که از مدیران توانمند استان‌های پیشرویی مثل اصفهان برگزیده شوند.

معاون سابق صنایع کوچک استان همدان ادامه داد: در بحث جهش تولید هم واقعاً قدم مؤثری برداشته نشد، البته نهادهای انقلابی مانند قرارگاه سازندگی خاتم و بنیاد برکت و بنیاد مستضعفان اقدامات شایسته ای انجام دادند ولی آن چیزی که مورد انتظار بود در این استان رخ نداد.

هاشمی ضمن آرزوی تشکیل دولت جوان و انقلابی مورد نظر رهبری برای تحقق منویات ایشان مطرح کرد: تأثیرات عمیق و مثبت در اقتصاد کشور، تأثیر مثبت در ارزش پول و ایجاد رضایت مندی عمومی از منافع جهش تولید موضوعات بسیار مهمی بود که تحقق پیدا نکرد.

وی اضافه کرد: مانع جدی آن هم واردات محصولات رقیب بود به طوری که از محصولات وارداتی حمایت شد و همین موجب خسارات فراوان به تولید داخلی گردید، قاچاق هم به تولید داخلی ضربه سنگینی وارد کرد و عدم وجود مشوق‌های لازم برای سرمایه گذاران و بالا بردن هزینه تولید از موانع جدی این جهش اقتصادی بودند.

معاون سابق صنایع کوچک همدان ادامه داد: در موضوع برنامه ریزی هم باید متمرکز عمل کرد و هم غیرمتمرکز به این صورت که یکسری مسائل ویژه‌ی کل کشور و یکسری موضوعات هم با توجه به پتانسیل استان‌ها در نظر گرفته شود، مثلاً پتانسیلی که در روستاهای همدان بطور بالفعل وجود دارد بطور حتم در روستاهای استانی مانند کرمان نیست.

خبرگزاری مهر

آگهی

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا