ورزش

تحلیل کمی و کیفی عملکرد کاروان ایران از المپیک ۱۹۸۸ تا ۲۰۲۰/ چگونه می‌توان به رتبه‌های بالاتر رسید؟ + جدول

تحلیل کمی و کیفی عملکرد کاروان ایران از المپیک ۱۹۸۸ سئول تا ۲۰۲۰ توکیو نشان می‌دهد ورزش کشورمان چگونه می‌تواند برای رسیدن به رتبه‌های بهتر تلاش کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، هر رویداد معتبر جهانی از جمله المپیک، بازی­‌های آسیایی و جام جهانی فوتبال می‌­تواند مسئولان بلندپایه کشور به ویژه دوستداران ورزش و همچنین جامعه ورزش در هر دو بخش اجرایی و علمی و به تبع آن، رسانه­‌های جمعی گوناگون و مردم علاقمند را به کنش فعال وادارد.

بدیهی است که در حین و پس از برگزاری چنین رویدادهای پرمخاطبی، گروه­‌های ذینفع و پیگیر بر حسب اطلاعات و دانش خویش به بررسی، نقد و مقایسه عملکرد ورزشکاران، فدراسیون­‌ها و حتی کاروان­‌های ورزشی کشورمان در دوره­‌های مختلف بپردازند. از این رو، توصیف­‌ها، تحلیل­‌ها و تصمیم­‌گیری­‌های قضاوتی عمدتاً سطحی، احساسی، زرد و رفاقتی بوده و در برخی موارد نیز به منطق و انصاف نزدیک‌تر است.

در این مجال تلاش می­‌شود که عملکرد کاروان ورزشی ایران در ۹ دوره بازی­‌های المپیک تابستانی و از المپیک ۱۹۸۸ سئول تا ۲۰۲۰ توکیو بررسی و با هم مقایسه کمی و کیفی شود.

قطع به یقین، نظام مدیریت عملکرد می­‌گوید که عمل مقایسه باید بر اساس شاخص‌­های تعریف شده دقیق صورت پذیرد ولی به دلیل نبود سیستم مشخص، روشن و شفاف؛ چنین امری میسر نیست و بدیهی­ است که ساده‌­ترین و قابل درک‌ترین شیوه تحلیل و مقایسه می‌­تواند توصیفی و بر اساس میزان ورزشکاران اعزامی به بازی­‌ها و مدال­ آوری آن­ها صورت پذیرد.

جدول ۱٫ مقایسه عملکرد کاروان ورزشی ایران در بازی­‌های المپیک (از ۱۹۸۸ سئول تا ۲۰۲۰ توکیو)
بر اساس رتبه کسب شده، مجموع مدال و تعداد طلای کسب شده

بازی­‌ها

تعداد ورزشکاران اعزامی

کسب مدال

رتبه در المپیک

رتبه در نه دوره بازی­‌ها

رتبه بر اساس مجموع مدال

رتبه بر اساس تعداد مدال طلا

مردان

زنان

مجموع

طلا

نقره

برنز

مجموع

۱۹۸۸ سئول

۲۷

۰

۲۷

۰

۱

۰

۱

۳۶

ششم

هشتم

هشتم

۱۹۹۲ بارسلون

۴۴

۰

۴۴

۰

۱

۲

۳

۴۴

هشتم

ششم

هشتم

۱۹۹۶ آتلانتا

۱۷

۱

۱۸

۱

۱

۱

۳

۴۳

هفتم

ششم

ششم

۲۰۰۰ سیدنی

۳۴

۱

۳۵

۳

۰

۱

۴

۲۷

سوم

پنجم

دوم

۲۰۰۴ آتن

۳۷

۱

۳۸

۲

۲

۲

۶

۲۹

پنجم

چهارم

پنجم

۲۰۰۸ پکن

۵۲

۳

۵۵

۱

۰

۱

۲

۵۲

نهم

هشتم

ششم

۲۰۱۲ لندن

۴۵

۸

۵۳

۷

۵

۱

۱۳

۱۲

اول

اول

اول

۲۰۱۶ ریو

۵۵

۹

۶۴

۳

۱

۴

۸

۲۵

دوم

دوم

دوم

۲۰۲۰ توکیو

۵۵

۱۰

۶۵

۳

۲

۲

۷

۲۷

سوم

سوم

دوم

 

جدول (۱) نشان می‌­دهد که رتبه ایران در بازی­‌های المپیک از سال ۱۹۸۸ تا ۲۰۲۰ روندی سینوسی داشته یعنی در برخی دوره­‌ها روندی صعودی داشته و در موارد دیگر نیز دچار افول شده و رتبه درخوری کسب نکرده است. حال اگر بخواهیم عملکرد کاروان ورزشی ایران را در ۹ دوره اخیر و بر اساس ۳ شاخص «رتبه کسب شده در المپیک»، «مجموع مدال» و «تعداد طلای کسب شده با همدیگر» مقایسه کنیم، درمی‌­یابیم که بهترین رتبه کسب شده ایران به ترتیب در  لندن ۲۰۱۲ (رتبه دوازدهم)، ریو ۲۰۱۶ (بیست و پنجم) و سیدنی ۲۰۰۰ (بیست و هفتم) و توکیو ۲۰۲۰  (بیست و هفتم) بوده است. از سوی دیگر، عملکرد کاروان ایران بر اساس مجموع مدال­‌های کسب شده به ترتیب در لندن ۲۰۱۲ (۱۳ مدال)، ریو ۲۰۱۶ (۸ مدال) و توکیو ۲۰۲۰  (۷ مدال) رتبه­‌بندی می­‌شود. رتبه‌­بندی ادوار مختلف بر اساس تعداد مدال طلای کسب شده نشان داد که بهترین عملکردها به ترتیب عبارت از لندن ۲۰۱۲ (۷ مدال)، ریو ۲۰۱۶ (۳ مدال)، سیدنی ۲۰۰۰ (۳ مدال) و توکیو ۲۰۲۰ (۳ مدال) است.

تحلیل دقیق و مبتنی بر مدیریت بهره­‌وری

بهره‌وری، از مفاهیمعلم اقتصادومدیریتاست که چنین تعریف می‌شود: «به دست آوردن حداکثر سود ممکن، با بهره‌گیری و استفادهبهینهاز نیروی کار، توان، استعداد و مهارت نیروی انسانی، پول، تجهیزات،زمان و مکان». بهره‌وری به عنوان یکی از معیارهای سنجش فعالیت‌ها، با در نظر گرفتن هدف و مقصد مد نظر از دو زاویه مجزا قابل بررسی است. از یک سو، نقش مفید و مؤثر بودن فعالیت در دستیابی به هدف ترسیمی مورد ارزیابی قرار گرفته و از سوی دیگر بازده فعالیت مطرح می‌شود. اینک در این بخش مدال‌­هاو طلاهای کسب شده در هر دوره را بر اساس تعداد ورزشکاران اعزامی تحلیل می­‌کنیم.

جدول ۲٫ مقایسه عملکرد کاروان ورزشی ایران در بازی‌­های المپیک از ۱۹۸۸ سئول تا ۲۰۲۰ توکیو
بر اساس تعداد ورزشکاران اعزامی و مدال­‌های کسب شده

بازی­‌ها

تعداد ورزشکاران

تعداد کل مدال

تعداد مدال طلا

نفر به ازای هر مدال

نفر به ازای هر طلا

تعداد

رتبه

تعداد

رتبه

۱۹۸۸ – سئول

۲۷

۱

۰

۲۷

هشتم

۱۹۹۲ – بارسلون

۴۴

۳

۰

۶۶/۱۴

ششم

۱۹۹۶ – آتلانتا

۱۸

۳

۱

۶

دوم

۱۸

سوم

۲۰۰۰ – سیدنی

۳۵

۴

۳

۷۵/۱۸

هفتم

۶۷/۱۱

دوم

۲۰۰۴ – آتن

۳۸

۶

۲

۳۳/۶

سوم

۱۹

چهارم

۲۰۰۸ – پکن

۵۵

۲

۱

۵/۲۷

نهم

۵۵

هفتم

۲۰۱۲ – لندن

۵۳

۱۳

۷

۰۸/۴

اول

۵۷/۷

اول

۲۰۱۶ – ریو

۶۴

۸

۳

۸

چهارم

۳۴/۲۱

پنجم

۲۰۲۰ – توکیو

۶۵

۷

۳

۲۹/۹

پنجم

۶۷/۲۱

ششم

در این بخش، تعداد ورزشکاران بر تعداد مدال­‌های کسب شده و همچنین طلاهای کسب شده هر دوره تقسیم و نتایج مقایسه شد. جدول (۲) نشان داد که در شاخص نفر به ازای هر مدال، بهترین عملکردها به ترتیب متعلق به لندن ۲۰۱۲ (تقریباً به ازای هر ۴ ورزشکار، یک شانس مدال وجود دارد)، آتلانتا ۱۹۹۶ (به ازای هر ۶ ورزشکار، یک شانس مدال وجود دارد)، آتن ۲۰۰۴ (تقریباً به ازای هر ۶ نفر، یک شانس مدال وجود دارد)، ۴)، ریو ۲۰۱۶ (تقریباً به ازای هر ۸ ورزشکار، یک شانس مدال وجود دارد) و توکیو ۲۰۲۰ (تقریباً به ازای هر ۹ ورزشکار، یک شانس مدال وجود دارد) است.

از سوی دیگر در شاخص نفر به ازای هر مدال طلا، بهترین عملکرد کاروان ایران به ترتیب در بازی­‌های لندن ۲۰۱۲ (تقریباً به ازای هر ۸ ورزشکار، یک شانس مدال طلا وجود دارد) و سیدنی ۲۰۰۰ (تقریباً به ازای هر ۱۲ ورزشکار، یک شانس مدال طلا وجود دارد) بود و رتبه‌­های بعدی شامل آتلانتا ۱۹۹۶ (به ازای هر ۱۸ ورزشکار، یک شانس مدال طلا وجود دارد)، آتن ۲۰۰۴ (به ازای هر ۱۹ ورزشکار، یک شانس مدال طلا وجود دارد)، ۵)، ریو ۲۰۱۶ (تقریباً به ازای هر ۲۱ ورزشکار، یک شانس مدال طلا وجود دارد) و ۶) و توکیو ۲۰۲۰ (تقریباً به ازای هر ۲۲ ورزشکار، یک شانس مدال طلا وجود دارد) است.

جدول ۳٫ مقایسه عملکرد کاروان ورزشی ایران در بازی­‌های المپیک مختلف و تعیین رتبه عملکردی هر دوره

بازی‌­ها

رتبه در ادوار بازی­‌ها

رتبه بر اساس مجموع مدال­‌ها

رتبه بر اساس تعداد مدال طلای کسب شده

رتبه بر اساس نفر به ازای هر مدال

رتبه بر اساس نفر به ازای هر مدال طلا”

میانگین حسابی رتبه­‌های هر دوره

رتبه نهایی

۱۹۸۸ –  سئول

۶

۸

۸

۸

۵/۷

۸

۱۹۹۲ – بارسلون

۸

۶

۸

۶

۷

۷

۱۹۹۶ – آتلانتا

۷

۶

۶

۲

۳

۸/۴

۶

۲۰۰۰ – سیدنی

۳

۵

۲

۷

۲

۸/۳

۳

۲۰۰۴ – آتن

۵

۴

۵

۳

۴

۲/۴

۵

۲۰۰۸ – پکن

۹

۸

۶

۹

۷

۸/۷

۹

۲۰۱۲ – لندن

۱

۱

۱

۱

۱

۱

۱

۲۰۱۶ – ریو

۲

۲

۲

۴

۵

۳

۲

۲۰۲۰ – توکیو

۳

۳

۲

۵

۶

۸/۳

۳

اطلاعات مندرج در جدول (۳) بر اساس ۵ شاخص «رتبه در ادوار بازی­‌ها»، «رتبه بر اساس مجموع مدال­‌ها»، «رتبه بر اساس تعداد مدال طلای کسب شده»، «رتبه بر اساس نفر به ازای هر مدال»، «رتبه بر اساس نفر به ازای هر مدال طلا» برای ۹ دوره حضور اخیر کاروان ورزشی ایران در بازی‌­های المپیک رتبه­‌بندی و در ستونی دیگر، میانگین حسابی رتبه­‌های هر دوره تعیین شد و بر اساس آن رتبه نهایی عملکردی ورزشکاران ایران در ۹ دوره اخیر تعیین شد که بر اساس آن، عملکرد کاروان ورزشی ایران در المپیک ۲۰۱۲ لندن با اختلاف در جایگاه اول قرار دارد و پس از آن، کاروان حاضر در بازی­‌های ریو ۲۰۱۶ بهترین عملکرد را داشته و در جایگاه دوم قرار می­‌گیرد و جایگاه سوم به صورت مشترک به کاروان ایران در بازی­‌های ۲۰۰۰ سیدنی و  ۲۰۲۰ توکیو تعلق دارد.

پیش­‌بینی برای آینده ورزش ایران در بازی­‌های المپیک

بر اساس مدال­‌های کسب شده طلا در سه المپیک قبلی و جایگاه ۵۰ کشور اول این رتبه­‌بندی، می‌­توان برای المپیک‌­های آینده به لحاظ جایگاهی پیش‌­بینی­‌هایی انجام داد که در صورت برنامه­‌ریزی دقیق و سرمایه­‌گذاری لازم می‌­توان جایگاه مورد نظر را کسب کرد.

جدول ۴٫ توزیع مدال­‌های طلا در بازی­‌های ۲۰۱۲ لندن، ۲۰۱۶ ریو و ۲۰۲۰ توکیو و رتبه­‌بندی کشور­ها

رتبه

میانگین تعداد طلا

۲۰۱۲ – لندن

۲۰۱۶ – ریو

۲۰۲۰ – توکیو

میانگین

۱ تا ۳

۳۵

۳۳

۳۸

۳۵

۴ – ۵

۲۱

۱۸

۱۷

۱۹

۶ تا ۱۰

۱۲

۱۰

۱۰

۱۱

۱۱ تا ۱۵

۷

۷

۷

۷

۱۶ تا ۲۰

۵

۵

۵

۵

۲۱ تا ۲۵

۴

۴

۴

۴

۲۶ تا ۳۰

۳

۳

۳

۳

۳۱ تا ۴۰

۲

۲

۲

۲

۴۱ تا ۵۰

۱

۱

۱

۱

بر اساس اطلاعات مندرج در جدول فوق، هر کشوری برای کسب رتبه اول تا سوم به میانگین طلا با تعداد ۳۵ نیاز دارد. برای کسب رتبه چهار تا پنج باید حتما میانگین کسب تعداد مدال طلا ۱۹ باشد. برای کسب رتبه­‌های شش تا ۱۰ باید میانگین تعداد طلای کسب شده ۱۱ باشد. رتبه‌­های ۱۱ تا ۱۵ در سه دوره اخیر المپیک نشانگر آن است که برای کسب این رتبه‌­ها باید میانگین طلاهای کسب شده ۷ باشد. رتبه­‌های ۱۶ تا ۲۰ به میانگین طلاهای کسب شده ۵ نیاز دارد. برای رتبه­‌های ۲۱ تا ۲۵ و ۲۶ تا ۳۰ به ترتیب به میانگین طلاهای کسب شده ۴ و ۳ نیاز است و بالاخره برای کسب رتبه­‌های ۳۱ تا ۴۰ و ۴۱ تا ۵۰ هر کشوری به میانگین طلاهای کسب شده با ترتیب ۲ و یک نیاز دارد.

با توجه به عملکرد ایران در ۹ دوره اخیر و اطلاعات جدول (۴)، به نظر می‌­رسد که در بهترین حالت می­‌توان برای کسب رتبه­‌های ۱۱ تا ۱۵ و همچنین ۱۶ تا ۲۰ برنامه‌­ریزی کرد. هرچند رتبه‌های ۲۱ تا ۲۵ و ۲۵ تا ۳۰ در دسترس است.

جدول ۵٫ پیش­‌بینی مدال­‌ها بر اساس رتبه­‌های قابل پیش­‌بینی برای کاروان ورزشی ایران در المپیک‌­های پیش‌­رو

رتبه

۱۱ تا ۱۵

۱۶ تا ۲۰

۲۱ تا ۲۵

۲۶ تا ۳۰

تعداد مدال طلا

۷

۵

۴

۳

رشته­‌های دارای شانس مدال طلا

کشتی (۴ مدال)

وزنه‌­برداری (۲ مدال)

تکواندو (۱مدال)

یا

کشتی (۴ مدال)

وزنه‌­برداری (۱ مدال)

تکواندو (۱مدال)

تیراندازی (۱ مدال)

کشتی (۳ مدال)

وزنه‌­برداری (۱ مدال)

تکواندو (۱مدال)

یا

کشتی (۲ مدال)

وزنه‌­برداری (۱ مدال)

تکواندو (۱مدال)

تیراندازی (۱)

کشتی (۳ مدال)

وزنه‌­برداری (۱ مدال)

یا

کشتی (۲ مدال)

وزنه‌­برداری (۱ مدال)

تیراندازی (۱)

کشتی (۲ مدال)

وزنه­‌برداری (۱ مدال)

یا

کشتی (۲ مدال)

تیراندازی (۱)

 

جدول (۵) بر اساس اطلاعات اولیه جدول (۴) پی‌­ریزی شده است. به نظر می‌­رسد کاروان ایران در صورتی که بخواهد در المپیک­‌های پیش‌­رو رتبه­‌های بین ۱۱ تا ۱۵ را کسب کند قطع به یقین به ۷ مدال طلا نیاز دارد که با توجه به وضعیت پیشین و کنونی ورزش کشور، رشته­‌های دارای شانس مدال طلا شامل کشتی (۴ مدال)، وزنه‌­برداری (۲ مدال)، تکواندو (یک مدال) و یا کشتی (۴ مدال)، وزنه‌­برداری (یک مدال)، تکواندو (یک مدال)، تیراندازی (یک مدال) است.

کاروان ورزش ایران جهت کسب رتبه­‌های بین ۱۶ تا ۲۰، قطعاً به ۵ مدال طلا نیاز دارد که رشته‌های دارای شانس مدال طلا مشتمل بر کشتی (۳ مدال)، وزنه‌­برداری (یک مدال)، تکواندو (یک مدال)، و یا کشتی (۲ مدال)، وزنه‌­برداری (یک مدال)، تکواندو (یک مدال)، تیراندازی (یک مدال) است.

برای کسب جایگاهی بین ۲۱ تا ۲۵، کاروان ایران به ۴ مدال طلا نیاز دارد که رشته‌­های دارای شانس مدال طلا می‌­تواند کشتی (۳ مدال)، وزنه‌­برداری (یک مدال) و یا کشتی (۲ مدال)، وزنه‌­برداری (یک مدال)، تیراندازی (یک مدال) باشد و برای کسب جایگاه ۲۵ تا ۳۰ نیز رشته­‌های  کشتی (۲ مدال)، وزنه‌­برداری (یک مدال) و یا کشتی (۲ مدال)، تیراندازی (یک مدال) دارای شانس مدال طلا هستند.

جمع‌­بندی

هدف از ارائه مطلب حاضر، بررسی عملکرد کاروان ورزشی ایران در ۹ دوره اخیر و مقایسه و رتبه­‌بندی دوره­‌ها بر اساس تعداد ورزشکاران اعزامی، رتبه کسب شده در المپیک، تعداد مدال‌های کسب شده و تعداد طلاهای گرفته شده بر اساس مجموع و نفرات اعزامی است و در ادامه پیش‌­بینی در راستای ارتقای جایگاه ایران در المپیک­‌های پیش‌­رو ارائه شد. بنابراین بهترین عملکرد به کاروان ایران در المپیک لندن ۲۰۱۲ برمی­‌گردد و کاروان ریو ۲۰۱۶ در جایگاه دوم قرار دارد و کاروان‌­های سیدنی ۲۰۰۰ و توکیو ۲۰۲۰ به همراه همدیگر در جایگاه سوم قرار گرفتند.

به نظر می­‌رسد ایران می­‌تواند با برنامه‌­ریزی دقیق و مبتنی بر مدیریت استعداد و آمایش سرزمینی و هزینه­‌کرد منطبق بر برنامه واقعی و آینده­‌نگر در المپیک‌­های پیش‌­رو برای کسب رتبه‌های ۱۱ تا ۱۵ با میانگین ۷ مدال طلا و رتبه‌­های ۱۶ تا ۲۰ با میانگین ۵ مدال طلا بعد از ۲ المپیک خیز بردارد و در رشته­‌های کشتی، وزنه­‌برداری، تکواندو و همچنین تیراندازی به ترتیب درجه مدال­‌آوری شانس کسب مدال طلا داشته باشد.

تهیه و تنظیم: مهدی مرادی کارشناس ورزش

انتهای پیام/

خبرگزاری تسنیم

آگهی

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا